Nagyböjt

Please scroll down for English.

NYISD MEG A SZÍVEDET,

HA MÁR A TEMPLOMUNK MEGNYÍLT!

“Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta,

hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn 3,16)

Hála és öröm van bennem, hogy majd e újra héten megnyithattuk templomunk kapuit. Advent elejétől, tehát öt hónap után tudunk újra találkozni: köszönet azoknak, akik segítettek egyben tartani közösségünket az online térben is! Külön köszönet azoknak, akik az elmúlt hetekben aktívan részt vettek az “A Place to Worship” kampányban: ennek eredményeként megnyithattuk templomainkat! Tanulság, hogy érdemes kiállni jogainkért, mert más nem teszi ezt meg helyettünk!

A most vasárnapi evangéliumban Jézus arról a kemény igazságról tanít, hogy “ha a földbe vetett búzaszem nem hal meg, egymaga marad; de ha meghal, sokszoros termést hoz” (Jn 12.24). Annak a reménye van bennem, hogy ha sok minden halott is volt az elmúlt évben, Isten még ebből is tud új életet hozni, ahogy a csírázó mag biztató képe ezt mutatja.

Most, felkészülve minden szempontból a nyitásra, örömmel várunk közösségünkbe!

Isten áldása legyen nagyböjti utadon!

Tamás atya


SZENTMISE – ÚJRA EGYÜTT

Újra szabadon tudunk együtt imádkozni, ha még 75 fős létszám-korláttal és a szabályok szigorú betartása mellett is:

Hétfőtől szombatig 7,30AM mise angolul, regisztráció nélkül.

Vasárnapi mise 9, 11 és 12,30 órakor. A 12,30-as új misét azért vezetjük be, hogy igy mindenki beférjen. Ez egy orgona nélküli, “csendes mise” lesz, egyelőre. (Emellett elérhető még a szombat esti vigilia mise angolul 5PM órakor.) 

Előzetes online regisztráció szükséges minden hétvégi misére a korlátozások miatt! Az időseket és akiknek jobban kell figyelnünk egészségükre, azokat kérjük, hogy a vasárnap reggel 9AM-es misére jöjjenek lehetőleg. Erre a misére állandó listát állít fel az iroda azoknak, akik nem tudnak mindig online bejelentkezni. Erre a misére az irodai telefonon vagy email útján is fel lehet iratkozni.

Ahogy várható volt, a 11 órás mise regisztrációja gyorsan betelt és nem fértek be, akik pedig erre szoktak járni, amit szívből sajnálok. Ez a probléma addig fenn fog maradni, amíg a kormányzat csak ilyen kis létszámot engedélyez és így csak több misén megosztva tudunk együtt imádkozni.

 

SEGÍTSÉTEK MEGTARTANI A COVID SZABÁLYOKAT!

Az állami rendelkezések alapján templomunkban újra találkozhatunk az alábbi feltételekkel: A hétvégi misékre kérjük az előzetes regisztrációt online a Flocknote-ra kattintva vagy a magyar honlapon a Miserend/Regisztráció címszó alatt, vagy az irodába történő betelefonálás útján.
Az időseket és akiknek jobban kell figyelnünk egészségükre, azokat kérjük, hogy a 9AM-es misére jöjjenek lehetőleg. Ezen a misén kérésre állandó helyet is tudunk biztosítani, aki nem akar külön hetente regisztrálni.
Annak érdekében, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát, kérem az állami előírások betartását: megfázásos tünetekkel és hőemelkedéssel (37.5 C/99.5 felett) nem szabad a templomba lépni! A maszk viselése kötelező! Kérjük, tartsa meg a 6 lábnyi távolságot a templomban  és a szentmise után is. (A padokon lévő a zöld csíkok jelzi, hogy hova üljön egy család. Az áldozáshoz a két oldalsó padközi átjárót használjuk és középen vagy az ablakok mellett menjünk vissza helyünkhöz.) Ne fogjunk kezet és ne énekeljünk. Mivel 75 fővel nyithatunk, ezért hétvégén az előzetes regisztráció szükséges.

 

Nagyheti miserend

Április 1. Nagycsütörtök: 7PM: Jeremiás Siralmai
7,30PM Mise
az utolsó vacsora emlékezetére,
majd 8,30PM-12AM virrasztás és gyónási lehetőség

 

Április 2: Nagypéntek 2PM. Keresztút; 3PM: Passió és csonkamise

majd 4-5PM: Szentsírlátogatás és áldozás, 10 perces csoportokban

 

Április 3. Nagyszombat 8PM: Feltámadási mise
előtte, délelőtt 9-11AM: szentsír-látogatás és gyóntatás, 

 

Április 4. Húsvétvasárnap: 9AM, 11AM és 12:30PM: Ünnepi mise 

Mindegyik misén szükséges az előzetes regisztráció. 

A nagycsütörtöki, nagypénteki, nagyszombati liturgiát és húsvéti 11 órás misét online is közvetítjük.

Nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton 5PM angol liturgiát tartunk.


Kapcsolódj be virtuálisan pénteken este 6 órakor

A KERESZTÚT imájába

Most péntektől este 6 órakor templomunkban együtt tudjuk végezni a Keresztutat magyarul.

Emellett, minden pénteken 6PM más kisközösség fogja vezetni imánkat online is, a plébániai Facebook és YouTube oldalán. A magyar hagyományos keresztút mellett a Taizei közösség, a haitiek, a karmelita csoportunk, a Holy Trinity Community és a Kláver Péter hajléktalanokat segítő közösség fogja vezetni az imát. Adja Isten, hogy ez is közelebb hozza egymáshoz plébániánk kis közösségeit!


GYÓNTATÁS

A nagyböjt egy csodaszép bűnbánati időszak, ahol leteheted terheidet, sebeidet. Élj a kiengesztelődési-gyónási lehetőségekkel!

hétfőtől péntekig 7-7,30AM

március 19 pénteken 5-7PM

április 1. nagycsütörtökön az éjjeli virrasztás alatt (8,30PM-12AM), 

április 3. nagyszombat: 9-11AM: hódolat a sir előtt, közben gyóntatás. 

Egyéni egyeztetéssel Tamás atya más időpontban is elérhető.


AKI SZERETNE MÉLYEBBRE MENNI…

Bízunk benne, hogy az idei, különleges nagyböjtben szeretnél te magad is mélyebbre menni. Várunk szeretettel néhány még előttünk álló lehetőségre:

LELKIGYAKORLAT MAGYARUL E HÉTRE:
NAGYBÖJTI TRIDUUM:
Templomszentelési ünnepünket akkor is megtartjuk, ha teljesen zárva kell tartsunk. Talán ilyenkor még inkább érdemes tudatosítani, hogy mit jelent számodra együtt imádkozó közösségünk? Ahogy minden évben, úgy idén hazai jezsuita vendégünk lesz, ha idén csak virtuálisan is: P. Lukács János jezsuita atya, ismert lelkigyakorlatos kísérő, a dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házunk vezetője. A lelkigyakorlat témája: “Az én eledelem, hogy annak akaratát teljesítsem, aki küldött” – Akar-e valamit Isten tőlem is?

A lelkigyakorlat 3 impulzusát március 18, 19, 20-án reggel 9 óra után bármikor meg tudod hallgatni a STETORONTO Facebook vagy Youtube oldalunkon. Március 20. szombaton 3,30PM egy személyes ZOOM beszélgetésre lesz lehetőség János atyával a kérdések és tapasztalatok megosztásával.

 

HÁLANAPLÓ napi reflexiója segíthet abban, hogy a napi tapasztalatodra jobban rátekinthess. A kis nyomtatott naplóval fogadjátok szeretettel! (Felvehető még mindig vasárnapi vagy hétközben az irodán) Kapcsolódj be a heti zoom megosztásba péntek esténként 8PM. Meeting ID: 922 8806 1886; Passcode: 638744

 

FILMKLUB: Az Osztrov (A sziget) című klasszikus orosz filmről beszélünk online március 28-én vasárnap 4PM. A film itt online megtekinthető. A filmről lesz egy angol filmklubos beszélgetés is március 27. 3PM. Angol felirattal itt látható a film.

JÉZUS ÉS A GYERMEKEK – GYEREKLITURGIA

Benjámin Kincsesládája – nagyheti gyerekliturgia. Kisgyerekes családoknak szeretnénk segíteni azzal, hogy egy szép ötletet adunk arra, hogy hogyan lehet beszélni otthon Jézus szenvedésének történetéről kisgyerekeknek. A Húsvétot megelőző 12 nap (03.24-04.04. között) egy-egy rövid videót osztunk meg reggelente a plébániai Facebook és Youtube oldalunkon. Ezeket lehet közösen megnézni és beszélni róla vagy a szülő előre megnézheti és akkor maga is el tudja mesélni a történetet még inkább testreszabott formában. Köszönöm a videók elkészítésében Füzéry Laura áldozatos és kreatív munkáját!


Miseszándék

Miseszándékot kérjük továbbra is jelezze az irodai telefonszámon: 416-225-3300 x 21 vagy emailen: szte.iroda@gmail.com vagy a honlapunkon


 

RE-OPEN YOUR HEART

IF OUR CHURCH IS OPEN AGAIN!

I am glad to write that the provincial government announced changes to the restrictions, so our church can reopen with the permitted 15 per cent capacity (75 people in our case). Many thanks for those who participated actively in the “A Place to Worship” campaign, contacting the Members of Provincial Parliament to ask for a fair and balanced approach to restrictions for places of worship. It made clear that we have to stand for our rights since others will not do it for us. 

Now we  are ready for a safe return: You are welcome! Let us continue our Lent journey together! May our Lord bless you.

Fr Tamas


HOLY MASS – “INCARNATED” AGAIN

Weekday Masses Monday – Saturday at 7:30am

Vigil Mass: Saturday at 5pm – with weekly online registration

 

HOLY WEEK LITURGY IN ENGLISH

Holy Thursday: Mass at 5pm
followed by ‘Gethsemane Night Watch’ and Confession 8PM-12AM

Holy Friday: Mass at 5pm

Holy Saturday: Vigil Mass at 5pm

Please, contact Fr Tamas, if you could actively participate in the preparation!


Virtual Way of the Cross

Join us on Fridays @6pm

Every Friday at 6pm a different small group of our parish leads the Stations online. The Hungarian community, the Haitian Community, in English but with Haitian music, the Taize community, our Carmelite group, the Holy Trinity Community and  the Peter Claver Community will minister. The languages  will be in Hungarian, English and Creole, but everything will be available in English too. May this prayer bring our communities closer.

(From this week on, we will pray parallel to the online Way of the Cross in person too, in Hungarian.)


Confession
SACRAMENT OF RECONCILIATION

Mondays through Saturdays 7-7:30am (during adoration) 

March 19 Friday 5-7PM

Holy Thursday: ‘Gethsemane Night Watch’ and Confession 8PM-12AM

Holy Saturday: 9-11AM

For other times Fr Tamas is available by personal appointment.


GOING DEEPER: RETREATS…

We hope that you would like to go deeper this Lent, do you? Therefore we offer further possibilities in your journey even in these last weeks.

 

Resilience in a time of pandemic: A meditation for young professionals. The past year has brought with it the need to cope with the loss and uncertainty caused by the COVID-19 pandemic. In the midst of these challenging times, how can we be more resilient? What role does spirituality play? What about our relationship with God? In this talk, Fr John O’Brien, SJ, will draw on the Ignatian (Jesuit) tradition, providing tools and tips for staying spiritually vital today.

Date: April 8 at 7pm EST (1 hr – with 30-min. Q&A) Register HERE.

 

a) “Gratitude Prayer Diary” might help you in  a daily reflection  of gratitude based on your concrete daily experience. The small booklet was shared on Ash Wednesday and on the 1st. Lent Sunday. Join us at our weekly zoom sharing discussion, on Fridays at 8 PM. Meeting ID: 922 8806 1886; Passcode: 638744

b) “KNOWING JESUS” – is our Lent Retreat this year. This Ignatian Retreat in everyday life invites you to make a personal daily reflection on the Bible, and for a community weekly sharing on zoom on Sunday 7-8PM. (The daily material sent by the British Jesuits and  You can register here: https://www.iscglasgow.co.uk/lent2021.html)

c) 40 Days to Grace and Glory: Another simple Lenten plan for everyone to focus on the daily Mass readings: explanation and commentary by renowned scripture scholar Dr. Tim Gray of St. Augustine’s “Formed”. Sign up at org/lent.

d) For families with children: The “Lent with Brother Francis” gives good explanations about Lent for small children.


Mass Intentions

We continue to accept Mass Intentions for our Daily Masses – please see the link to “Offer a Mass Intention.” Please use this form to submit a Mass Intention request during the Church Closure! You may also leave a voicemail at the Parish Office at 416-225-3300 x 21 or email szte.iroda@gmail.com.