Rákóczi Szellemében, Kanadában

 

Három fiatal tehetség érkezett Kanadába, hogy együtt emlékezzünk II. Rákóczi Ferenc fejedelemre. Visszaidézték a nagy Fejedelem legendás alakját, életét, versek és énekek segítségével.

A kanadai II. Rákóczi Ferenc Alapítvány a külhoni magyar diákokért dolgozik. Célja a magyarság megerősítése, határokon átívelő összefogás, diákok segítése. Főbb tevékenységei: a magyarságismereti mozgótábor, találkozók szervezése, ösztöndíjprogram és az étkeztetési program.

Koncz Krisztina énekenő, Varga Anita énekenő és dalszerző valamint Csadi Zoltán színész és színházrendező felvidéki származású művészek. Nem csak az érdeklődési körük közös, de határon túli magyar fiatalként mind a hárman részt vettek gyermekkorukban a Rákóczi Alapítvány által szervezett mozgótáborban. Idén meghívásra, előadókként tértek vissza. Először október 4-én Calgaryben koncerteztek, majd 5-én és 6-án Torontóban, majd a Niagara Falls-i Árpád Hall-ba.

2019.10.06-án a vasárnapi szentmise után a redezvény helyszínét a torontói Árpádházi Szent Erzsébet Plébánia biztosította. Az előadás után interaktív beszélgetés zajlott a művészek, a hallgatóság között Aykler-Papp Zsuzsa és Forrai Tamás atya vezetésével. A kérdésekből és válaszokból sokminden kiderült. Több fiatal is ennek az alapítványnak köszönheti például a tanulmányi majd szakmai sikereit. Csodálatos kezdeményezés, hogy a Kanadában élő magyarság segíti a diaszpórában élő fiatalok életét.

 

 

Az alapítványról bővebben a honlapon tájékozódhatnak: https://www.rakoczialapitvany.hu/

Az összefoglaló videót köszönjük Csibi Balázsnak.

 

Toronto, Kanada, 2019.10.10.

Szolnokiné Jaczkó Xénia